allergieën, overgevoeligheden en intoleranties

• Voedselallergie  • Contactallergie  • Kruisallergie  • Oraal allergie syndroom  • meervoudige chemische overgevoeligheid

Wat is een allergie?

Een allergie kan worden gezien als een ongewone gevoeligheid van iemand voor een bepaalde stof. Deze stof worden door je immuunsysteem gezien als schadelijk voor je lichaam, terwijl deze dat over het algemeen niet is.
Het kenmerk van een allergie is dat na contact met de allergie veroorzakende stof (allergeen) een snelle reactie van het lichaam optreedt. Er wordt door het immuunsysteem een afweerstof aangemaakt. Wanneer deze afweerstof het allergeen probeert onschadelijk te maken komt histamine en prostaglandine vrij, dat de typische verschijnselen van een allergie veroorzaakt, namelijk roodheid, jeuk, tranende ogen, niezen, zwelling, in een aantal gevallen benauwdheid, en incidenteel zelfs een levensbedreigende shock, zie anafylaxie.

Atopie

Bij de directe type allergie speelt "atopie" een belangrijke rol. Atopie is de aangeboren aanleg om allergisch te reageren volgens het directe type allergie. Atopische mensen kunnen heel gemakkelijk IgE (= immunoglobuline type E) antistoffen aanmaken die reageren tegen een scala aan allergenen die in de omgeving aanwezig zijn (waaronder pollen, schimmels, huisstofmijt). Deze type allergie veroorzaakt ziekten als hooikoorts, astma en atopisch eczeem. Deze drie aandoeningen zijn nauw met elkaar verbonden en staan bekend als het atopisch syndroom. Mensen met het atopisch syndroom lijden vaak aan meerdere typen directe allergiëen tegelijk. Ook voedselallergie valt onder het directe type allergie.

Wat is een intolerantie?

Een intolerantie is een overgevoeligheid van het lichaam voor een bepaalde stof, over het algemeen een voedingsmiddel.
Tegenwoordig is men van mening dat dit ook een allergische reactie is, met een vertraagd optreden van de symptomen.
Kenmerken van een intolerantie zijn een late reactie (soms pas na enige dagen) op het voedingsmiddel en dat de klachten in de loop der jaren toenemen. Zodoende is het moeilijk na te gaan welk voedingsmiddel verantwoordelijk is voor de klachten. In het bloed wordt over het algemeen wel immunoglobuline G (IgG) gevonden.
Het werkingsmechanisme van intoleranties is niet duidelijk.
Voedselintoleranties komen veelvuldig voor en kunnen vele verschijnselen veroorzaken in het gehele lichaam, dus niet alleen maag- darmklachten. Zie ook de lijst hieronder.

Aandoeningen die kunnen wijzen op een intolerantie of allergie

 • Aandoeningen van de luchtwegen zoals astma, hooikoorts, overgevoeligheid voor huisstof
 • Allerlei huidaandoeningen, zoals jeuk, netelroos,atopisch eczeem
 • Maag- en darmklachten, opgeblazen gevoel, spijsverteringsproblemen, Prikkelbare Darm Syndroom, ziekte van Crohn, obstipatie, diarree, Candida
 • Oor-, oog- en neusaandoeningen zoals ontsteking van het oogslijmvlies, oorontsteking, bijholteontsteking, chronische neusverkoudheid, hooikoorts
 • Spierklachten, fibromyalgie
 • Aandoeningen van het bewegingsapparaat, gewrichtsklachten, artritis, rugklachten
 • Hoofdpijn en migraine
 • ADHD, concentratiestoornissen, hyperactiviteit, onrust.
 • Leerproblemen, autisme
 • Stress, depressiviteit
 • Onverklaarbare vermoeidheid
 • Hypoglycemie, gewichtstoename, PMS


Een kinesiologische benadering kan jou echt helpen. Ik gebruik een behandeling voor allergieën, overgevoeligheden en intoleranties die de onderliggende oorzaak bijna altijd definitief oplost en volkomen natuurlijk en pijnloos is.
Wel zie ik soms vermoeidheid en/of toename van symptomen optreden. Dit is iets van tijdelijke aard, de oorzaak is gelegen in het opruimproces dat door het lichaam in gang is gezet.

Snelle en effectieve allergie- en intolerantiebehandeling

In de klassieke N.A.E.T. allergiebehandeling kan er per behandeling slechts ėėn allergie of overgevoeligheid worden aangepakt. Voorts geldt dat na de behandeling je minimaal 25 uur niet in contact mag komen met de behandelde stof. Bijna altijd betekent dat ook dat je gedurende die 25 uur een speciaal dieet moet volgen.
Door toepassing van nieuwe technieken binnen de Espavo allergiebehandelingsmethodiek ben ik momenteel in staat een aantal allergieën, overgevoeligheden en intoleranties in ėėn behandeling op te lossen, waardoor de totale behandeltijd enorm wordt verkort.
Daarnaast is het zo dat er in heel veel gevallen géén (of heel kort) dieet gevolgd hoeft te worden, wat zeker voor baby's en kinderen een groot voordeel is.

Voor welke allergieën en intoleranties kun je behandeld worden?

Je kunt voor bijna elke denkbare allergie, intolerantie of overgevoeligheid met succes behandeld worden. Een korte opsomming van enkele allergieën en overgevoeligheden:
diverse pollen (stuifmeel van bomen, planten en grassen, hooikoorts dus), honden, katten, huisstofmijt, koemelk, soja(melk), suiker, pinda's, noten, sesam, tarwe, mais, aardbeien, kiwi, selderij, appel, aardappel, vis, schaaldieren, eieren, chocolade, nikkel, latex, parfum, wasmiddelen, pleisters, drukinkt, enzovoort.
Daarnaast kunnen bijwerkingen van medicijnen die je gebruikt verminderd of geëlimineerd worden.

Combinatieovergevoeligheid en kruisallergie

Een combinatieovergevoeligheid is een overgevoeligheid voor een combinatie van - over het algemeen - 2 stoffen, die los van elkaar bij jou geen overgevoeligheidsreactie veroorzaken. Een voorbeeld is yoghurt met ontbijtgranen.
Je bent dan voor de yoghurt als voor de ontbijtgranen niet overgevoelig, maar als je ze samen nuttigt veroorzaken ze wel een overgevoeligheidsreactie, bv. buikpijn.
Een combinatieovergevoeligheid is eenvoudig te behandelen.

Een kruisallergie of kruisovergevoeligheid is een allergie die ontstaat als je overgevoelig wordt voor een andere stof (of andere stoffen) dan die waarvoor je reeds overgevoelig bent.
Lees meer over kruisallergie.

Resultaat

Wat betreft allergieën (bijvoorbeeld hooikoorts): je bent doorgaans niet langer afhankelijk van injecties, tabletten, sprays of apparaatjes omdat de oorzaak van de allergie over het algemeen voorgoed is uitgeschakeld.
Ook voedselovergevoeligheden en -intoleranties reageren gewoonlijk prima op de behandeling, je kunt weer voedingsmiddelen eten die je voorheen moest laten staan. Het is echter wel zo dat je beter wat voorzichtig kunt blijven (zeker in het begin) met de voorheen problematische voedingsmiddelen.

Veilig en niet belastend

Deze methode kan veilig toegepast worden bij iedereen, zelfs bij baby's, bejaarden, gehandicapte en comateuze patiënten.
De allergiebehandeling kan zonder problemen plaatsvinden als je al medicijnen gebruikt of andere medische behandelingen ondergaat.

Werkwijze

Hoe het een en ander in zijn werk gaat kun je hier lezen.
Soms kan het nuttig zijn om tijdens de behandelperiode histamine-arme voeding te gebruiken.