huisstofmijt veroorzaak t allergieWat is huisstofmijtallergie?
Huisstofmijtallergie, ofwel huisstofallergie, is een overgevoeligheidsreactie van het immuunsysteem op de uitwerpselen van huisstofmijten, microscopisch kleine diertjes die in grote getale in vrijwel elk huis voorkomen. Ze worden met name gevonden in beddegoed, matrassen, kussens, gestoffeerd meubilair en (vast) tapijt. Huisstofmijten voeden zich vooral met huidschilfers van mensen en huisdieren.

Soorten
Er komen verschillende soorten mijten voor. Slechts enkele ervan veroorzaken bij mensen allergische klachten. De meest bekende soorten zijn de Dermatophagoïdes pteronyssinus en de Dermatophagoïdes farina. Ze zijn, met een grootte van 0,3 millimeter, met het blote oog niet zichtbaar.
Als je een allergie hebt voor huisstofmijt, dan heb je een verhoogde kans op een allergie voor garnalen, krab, kreeft, rivierkreeft en inktvis, omdat deze soorten een kruisallergie met elkaar hebben.

Huisstofmijten vermenigvuldigen zich op relatief warme plekken met een hoge luchtvochtigheid (slaapplaats). Tegen kou en tocht zijn ze echter niet bestand. Huisstofmijten op zich zijn onschuldig, het zijn hun uitwerpselen die de problemen veroorzaken.
Huisstofmijten bereiken een leeftijd van een tot enkele maanden. In die tijd produceren ze een grote hoeveelheid afvalstoffen. Minuscule allergene deeltjes afkomstig van deze afvalstoffen zweven door de lucht, worden ingeademd en zetten vervolgens een allergische reactie in gang.

Symptomen van een huisstofallergie
Tranende en jeukende ogen zijn een van de meest voorkomende verschijnselen van een huisstofmijtallergie. Niesbuien komen ook erg vaak voor, zeker bij het ontwaken 's ochtends. Andere opvallende symptomen zijn jeuk aan de neus en een loopneus hoesten en irritatie van de keel. Astma of een bemoeilijkte ademhaling komen ook regelmatig voor. Hieronder een opsomming van andere symptomen die kunnen optreden:

  • rode ogen
  • (verergering van) atopisch eczeem
  • hooikoorts
  • galbulten (urticaria)
  • pijn of drukkend gevoel in de voorhoofdsholten
  • gezwollen oogleden
  • piepende ademhaling

Voorkomen
In tegenstelling tot hooikoorts (pollinose) is een huisstofmijtallergie niet seizoensgebonden waardoor de allergische klachten het hele jaar kunnen voorkomen. De klachten kunnen erger zijn in het najaar en indien er veel mensen dicht op elkaar leven.

Een aantal verschijnselen van een huisstofallergie zijn bijna gelijk aan die van een allergie voor huisdieren. Je merkt echter dat de symptomen van een huisstofmijtallergie verergeren bij schoonmaakwerkzaamheden in het huis en bij het opmaken van het bed of het verwisselen van het beddegoed, en dat heb je niet bij een allergie voor een huisdier.

Ongeveer 10 procent van de bevolking heeft in meer of mindere mate last van een huisstofmijtallergie, daarnaast is 50 procent van de allergische personen ook overgevoelig voor de huisstofmijt. De aandoening kan reeds in het eerste levensjaar ontstaan. Met name kinderen en jong volwassenen lijden aan een huisstofmijtallergie.

In de laatste 15 jaar is het aantal gevallen van huisstofmijtallergie verdubbeld. Dit is naar alle waarschijnlijkheid toe te schrijven aan een verbeterde woningisolatie, waardoor minder tocht en warmere kamers, airconditioning waardoor de allergenen worden rongeblazen, en een toename van het aantal huisdieren.

Bestrijding
De bestrijding gebeurt door het langdurig op hoge temperaturen wassen van beddegoed en allergievrije overtrekken voor matrassen en kussens te gebruiken, naast synthetische hypo-allergeen beddegoed. Vervang tapijt door gladde vloerbedekking zoals laminaat of vinyl. Haal geen gestoffeerd meubilair in huis. Voorts vaak stofzuigen met een speciaal filter en regelmatig alles afnemen met een vochtige doek. Nooit bezemen of vegen, dat doet het stof opwaaien. Dagelijks het huis goed luchten, zeker de slaapkamer(s). Let ook op dierenslaapplaatsen (hondenmanden), pluchen speelgoed, gordijnen en dergelijke. Bij voorkeur geen huisdieren houden!
Het zal je overigens nooit lukken om alle huisstofmijten uit je huis te verdrijven.

Voorts worden ook nog medicijnen toegepast, zoals antihistaminica (tegen de verschijnselen van een allergie) en corticosteroïden (ontstekingsremmers). Als er ook astma optreedt kunnen daarvoor sprays worden voorgeschreven.
Maar het kan allemaal gemakkelijker....

Behandeling van huisstofmijtallergie
Huisstofmijtallergie is zeer goed te behandelen. Hiervoor gebruik ik in mijn praktijk de Espavo allergiebehandeling, een volkomen veilige, snelle, doeltreffende en comfortabele methode voor de oplossing van nagenoeg alle allergieën en (voedsel-)intoleranties. Met deze methode kan ik tevens allergieën en intoleranties op eenvoudige wijze op het spoor komen.
Na de behandeling ben je in bijna alle gevallen permanent ongevoelig geworden voor de huisstofmijt en kunnen allerlei omslachtige maatregelen om deze te bestrijden in het vervolg achterwege blijven.