berk veroorzaakt vaak een oraal allergie syndroomOraal Allergie Syndroom (Oral Allergy Syndrome)
Het Oraal Allergie Syndroom (O.A.S.) is een vorm van voedselallergie waarbij de symptomen voornamelijk optreden in het gebied van de mond-keelholte. O.A.S. treedt op na het nuttigen van bepaalde allergene voedingsmiddelen, doorgaans rauwe groenten, fruitsoorten en noten.

Symptomen
Symptomen kunnen zijn jeuk, prikkeling en zwelling van de lippen, mond- en keelholte, jeukende tranende ogen, loopneus en niezen. Sommigen ontwikkelen door het aanraken van de allergene producten huiduitslag, jeuk of zwelling op de contactplaats. In zeldzame gevallen zijn ernstige allergische reacties gemeld zoals braken en diarrhee, astma, gegeneraliseerde huiduitslag en anafylactische shock.
Symptomen treden over het algemeen binnen enkele minuten op, soms echter pas na een uur, en verdwijnen ook weer vrij snel.

Verband met hooikoorts
Het Oraal Allergie Syndroom wordt bijna altijd voorafgegaan door hooikoorts en doet zich over het algemeen voor bij oudere kinderen en volwassenen.
Het Oraal Allergie Syndroom treedt meestal op bij een allergie voor berkenpollen, maar wordt ook gezien bij personen met een allergie voor de pollen van gras, bijvoet (alsem) en ambrosia. Deze reacties kunnen zich het gehele jaar voordoen, maar zijn vaak heftiger tijdens het hooikoortsseizoen.

Hieronder het verband tussen pollen en voedingsmiddelen

Pollen vanMogelijke kruisallergie met
berken fruit: kiwi's, appels, peren, pruimen, abrikozen, perziken, nectarines, kersen
groenten: selderij, wortelen, pastinaak, peterselie, dille, anijs, komijn, karwij, venkel, aardappel, tomaat, groene peper, linzen, erwten, bonen, pinda's
noten: hazelnoot, walnoot, amandel
zaden: zonnebloem
grassen fruit: meloen, watermeloen, sinaasappels, tomaten, kiwi's
bijvoet (alsem) fruit: appel, meloen, watermeloen
groenten: selderij, wortelen
ambrosia fruit: banaan, watermeloen, honingmeloen
groenten: courgette, komkommer


Hoe kun je reacties vermijden?
Als je overgevoelig bent voor voedingsmiddelen in de bovenstaande tabel dan kun je deze producten over het algemeen wél consumeren als ze goed gekookt zijn of in de magnetron bereid, ook diepvriezen wil wel eens helpen.
Als je huiduitslag, jeuk of zwelling bij contact met deze voedingsmiddelen ontwikkelt, draag dan keukenhandschoenen.