Wat is goede voeding?

Goede voeding is een moeilijke term. Want wanneer is voeding gezond en wanneer is het ongezond. In dit artikel ga ik je proberen om het verschil uit te leggen, maar ik geef je ook voedingstips mee. Er zijn namelijk veel producten die wel goed zijn en die goed kunt combineren. 

Voordelen van goede voeding

Goede voeding houdt in dat er genoeg energie en voedingsstoffen voor je lichaam in zitten. Voedingsstoffen zijn bijvoorbeeld: koolhydraten, eiwitten en vitamines. De voordelen van gezonde voeding zijn talloos. Zo neemt de kans op hart- en vaatziekten af. Zelfs de kans op ziektes zoals diabetes en kanker wordt hiermee verkleind. Het grootste voordeel is misschien nog wel dat je je ook echt fitter voelt. 

Groente en fruit

Maar wat valt er dan onder goede voeding? Groente en fruit zijn natuurlijk erg gezond. Wist je bijvoorbeeld dat er in één kiwi genoeg vitamine C zit voor de hele dag? Daarnaast zijn volkorenproducten ook erg gezond. Eet jij altijd witbrood tussen de middag? Probeer dit dan te vervangen door bruinbrood. Hier zitten namelijk veel meer voedingsstoffen in. 

Noten en je gezondheid

Wist je dat noten een enorm goede invloed hebben op je lichaam? Je zou het misschien niet denken, maar een handje met noten per dag doet wonderen. In noten zitten namelijk allerlei goede voedingsstoffen. Het heeft een positieve invloed op het hart en je bloedvaten. Het is wel belangrijk om ongezouten noten te nemen. Omdat gezouten noten juist averechts werken. Ook moet je er rekening mee houden dat je echt één handje per dag neemt. Noten zijn namelijk calorierijke producten. Als je hier teveel van eet zal je vetpercentage hoogstwaarschijnlijk toenemen. 

Eet één keer per week vis

Hoewel wij in Nederland bekend staan om onze vis en er talloze vissersdorpen zijn is het eten van vis niet enorm populair. De gemiddelde Nederlander eet te weinig vis. Eigenlijk best raar want er zitten enorm veel goede voedingsstoffen in vis. Als je ervoor kiest om vis te eten, kies dan wel voor de goede vis. Laat de kibbeling dus staan. Dit zit namelijk vol met zout en slechte vetten. Kies liever voor vette vis, zoals haring, zalm of makreel. In veel vissoorten zitten namelijk Omega 3-vetzuren. Dit heeft een positieve werking op het cholesterol. Oftewel de kans op hart- en vaatziekten neemt af. Dus vervang eens een keer bewerkt vlees uit de supermarkt, door vette vis.